Здравословно хранене при животните

Lapa.bg Admin    преди 136 месеца
3
Здравословно хранене при животните
Ветеринарните диетолози потвърждават: много здравословни проблеми при нашите любимци, дори тежките, като захарен диабет, могат да се избегнат, ако знаете как се усвояват някой продукти от организма на животното.

Един от най-важните показатели в храненето на бозайниците е с каква скорост различните продукти се разделят в организма и се преобразуват в глюкоза. В края на ХХ век диетолозите определили този фактор като гликемичен индекс на продуктите. Той е създаден за оценка на продуктите в съответствие с тяхното въздействие върху нивата на кръвната захар.

Изучаването на гликемичния индекс показало, че промените в нивата на кръвната захар след консумация на храна са далече от тези, които може да се очаква, се основава единствено на състава на техните въглехидрати. Например, повишаването на кръвната захар след употреба на бял хляб се оказали по-високи, отколкото след захар или макаронени изделия. А бобовите продукти повишават съдържанието на глюкозата в кръвта примерно 2 пъти по-малко, отколкото храните от зърнени култури. Ниските гликемични индекси (по-малки от 40) са характерни за повечето зеленчуци, много плодове, боб, месо и риба.

От графиката се разбира какъв е ефекта върху нивата на кръвната захар,"бързи" и бавно действащи въглехидрати.

Черен цвят – Кръвна захар и време

Зелен цвят – "Бавно" действащи въглехидрати

Червен цвят – "Бързи" въглехидрати

Става ясно,защо в диетата на домашните животни не трябва да се съдържат такива високо гликемични съставки като бял ориз, царевица, ечемик. Резките промени в захарта при употребата на тези продукти са проблеми със здравето. Това е така, защото след употреба на продукти с висок гликемичен индекс нивото на кръвната захар рязко се повишава, появява се усещане за ситост. След това кръвната захар също рязко пада под действието на инсулина, произвден от панкреаса, понякога под пределната стойност – чувството на глад възниква отново. С течение на времето, вследствие на подобни скокове, може да се развие захарен диабет.

Едновременно нараства и риска от затлъстяване: организма се стреми към стабилност и се "запасява" с мазнини, отново изисква храна във все по-кратки интервали от време.

За това стопаните на домашни животни трябва да помнят: нашите кучета и котки са хищници. Тяхната основна храна в естествена среда е месото – ниско гликемичен продукт, който дълго се усвоява и осигурява чувство на ситост за продължително време. Растителните въглехидрати, постъпващи в организма от корените или стеблата на растенията, зеленчуците и т.н., дивите животни употребяват в минимални количества. Те са необходими като източник на жизнено важни витамини и влакнини за подобряване на храносмилането.

За да се радваме много години на нашите любимци, трябва да ги храним според биологичното съответствие. В купата на домашните животни трябва да присъстват само тези продукти, към които техния организъм се е адаптирал в процеса на еволюция. За месоядните животни това е високо протеиновата диета, където основна част от хранителните вещества, животинските протеини, постъпват от месото, а въглехидратите, включени в състава на храната за повишаване на нейната хранителна ценност, трябва да притежава нисък гликемичен индекс.

Биологично подходящата хранителна философия представлява нов стандарт в
храненето на домашните любимци.Тази философия е изцяло съобразена с
еволюционните хранителни нужди на кучето и котката,а именно високо
протеина диета.

Източник – zooatlas.ru / Превод – mer
Асен Аролски    преди 136 месеца
0
Статията е Чудесна, само добавям, кучетата и котките са ловци. Структурата на зъбите, челюстите и храносмилателната система научно ги класифицира като хищници, еволюирали да се хранят с месо.

Биологично подходяща храна представлява нов клас храни, които включват прясно месо,с които кучетата и котките се хранят в естествената им среда.Като биологично подходяща храна ACANA е богата на протеин и е с ниско съдържание на въглехидрати, предлага несравнимо разнообразие от месо от домашни птици,агнешко и риба, които са пресни,незамразявани и без консерванти.

Повечето от останалите марки храни съдържат малко месо или животински протеин,високи нива на въглехидрати и съдържат малко, ако има въобще такива, пресни съставки.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.